Ozurgeti premium BIO sypaný zelený čaj - 100g
Gruzínský zelený čaj z Ozurgeti
Lahodný zelený čaj, který pochází z Gruzie, z plantáží u města Ozurgeti.
Sběr probíhá na přelomu dubna a května. Ručně sbírané celé listy se nechají zavadnout a poté se dále zpracovávají. Výsledkem je na pohled sice obyčejný, nicméně cenově přijatelný a hlavně chuťově velmi vyrovnaný čaj.
Příprava:4-6 gramů na 300-350 ml vody o teplotě 75-85 °C. Louhujte vícekrát po 1-2 minutách.
Jak připravit lahodný šálek čaje
- Kvalitní voda: doporučuje se používat měkkou vodu (filtrovanou). Tvrdá voda může chuť a vůni čaje utlumit.
- Dávkování: Při malém množství čaje je nápoj slabý - s velmi jemnou chutí a vůní. Sotva znatelnou chuť a vůni vylepšíte zvýšením dávky. Čaje chutnají úžasně při 4 gramech na 150 ml a vícenásobném kratším louhování.
- Vysoká dávka čaje. při vysoké dávce čaje je výsledný nápoj zpravidla hořký s nepříjemnou vůní (u zelených čajů silná svíravost, rybina). Vyskoušjete různé množstvím vody a použitého čaje.
- Doba louhování: najděte si ideální dobu louhování, při které vám čaj nejvíce zachutná. Ovocné čaje se louhují cca 8-10 minut, zelené vícenásobně cca 1-2 minuty, černé cca 3-5 minut, oolongy cca 1-3 minuty, puerh čaje cca 2-10 minut. Při dlouhém louhování se z čaje dostane maximum prospěšných látek.
- Správná teplota vody: Zalijeme-li zelený čaj vroucí vodou, je velmi pravděpodobné, že již po 30-60 vteřinách nálev silně zhořkne. Zelené čaje, puerh čaje zeleného typu, bílé čaje a oolongy zeleného typu se doporučuje zalévat vodou o teplotě 70-85 °C. Japonské čaje můžete začínat na 60 °C.